SZLOVÉNIA - gyöngyszem a szomszédban....


Szlovénia, minden évszakban élmény…

Szlovénia Európa „zöld szíve”. Nem véletlen e jelző, mivel az ország területének közel felét erdők borítják és erdős területei alapján a harmadik helyen áll Európában, Finnország és Svédország mögött. Bármely irányból is közelítjük meg, erről azonnal személyesen is meggyőződhetünk: az erdők mély zöldje, a legelők, szántóföldek élénk zöldje, az ezeket visszatükröző csodálatos tavak csillogó zöldje állandó smaragd ragyogást mutat.
Szlovénia közel ötször kisebb Magyarországnál, mégis a változatos természeti értékek oly lenyűgözővé teszik ezt a kis országot.
Kitűnő fekvése és a változatos táj az aktív kikapcsolódás számos lehetőségét nyújtja a turistáknak.
 
 
Mikor érdemes látogatni?
Tulajdonképpen bármikor, mert Szlovénia turisztikai kínálata és természeti látnivalói minden évszakban garantálják az élményeket.
Egyesek szerint csak tengerparti nyaralás céljából Szlovéniába menni nem érdemes, mivel tengerpartja és strandjai nem vetekedhetnek Horvátország óriási és változatos partszakaszával.
Utasainknak javasoljuk, hogy tengerparti utazásukat kombinálják nevezetes szlovén úti célokkal, mint a hegyvidék (Bled, Kranjska Gora, Bohinj), karsztvidék (Postojna, Škocjan, Pivka jama), felvidék és alföld (Maribor, Celje, Pohorje), vagy éppen a szlovén főváros, Ljubljana.
A nyüzsgő tengerparton eltöltött néhány nap jól kiegészülhet egy vadvízi evezéssel a Soča-folyón, egy hegyi túrával, valamely festői tóvidékre történő kirándulásal vagy egy maribori városnézéssel egybekötött borkóstolóval.
A nyári nagy hőségben a hegyvidék kellemes időjárása üdítően hathat ránk.
A szlovén síterepeket elsősorban családosok és kezdő síelők részére ajánljuk. Az egyik legnépszerűbb szlovén síparadicsom a Pohorje-hegy lábánál, mindössze 90 km-re a magyar határtól fekszik, ahol mindenki megtalálja az ideális pályát, a kezdőktől a profi síelőkig.
Az éjszakai síelés és szánkózás rajongói Európa egyik leghosszabb, közel 6 kilométeres kivilágított pályáját is élvezhetik.
A Gorenjska régióban található modern síterep, Cerkno három egymást követő évben (2010-2013 között) is Cerkno elnyerte a „Szlovénia legjobb sí-centruma” díjat; igazi családbarát síparadicsom. Nyáron ezek a terepek kiváló túraútvonalak, akár gyalog, akár kerékpárral.
 
 
Kiknek ajánljuk?
A kulturális programok kedvelőinek…
Földrajzi fekvése miatt Szlovéniába az évszázadok során mindig nehezebben, késve jutottak el az európai új társadalmi és kulturális törekvések, irányzatok eredményei, mivel számos háború színhelye volt. Ennek ellenére a szlovének templomok százait építették, csodás műalkotásokat hoztak létre. Építészetük tükrözi az Osztrák-Magyar Monarchiával és a velencei-olasz kultúrával évszázadokon át tartó kapcsolatot. A tengerpart kereskedővárosaiban a szakrális építmények mellett sok világi is található. Vidéken, az ország középső, valamint keleti tájain az építészeti emlékeket a templomok, kastélyok és várak jelentik.
A szlovén, modern építészet legjelentősebb képviselője Jože Plečnik, aki munkásságával elsősorban Ljubljana arculatát határozta meg.
Városlátogatóknak…
Ljubljana, Maribor, Škofja Loka, Piran.Gyógyulni vágyóknak…

Felsorolni is nehéz mennyi fürdővel rendelkezik ez a kis ország. Európában Szlovénia az egyik leggazdagabb ország gyógyvíziekben. Néhányat már a rómaiak is ismertek. A fürdők forrásainak gyógyászati hatása igen sokrétű. A fürdő-kultúra köré épült infrastruktúra (létesítmények, szálláshelyek, aquaparkok) minden igényt kielégítenek. Közülük néhányat kiemelve: Čatež ob Savi, Dolenjske Toplice, Laško, Dobrna, Olimia, Zreče, stb.


Természetbarátoknak, túrázóknak…

Szlovénia két jelentősebb természetes tóval rendelkezik: a Blejsko jezero (Bledi-tó) és a Bohinjsko jezero (Bohinji-tó). Mindkettő a jégkori természeti jelenség során jött létre, napjainkban számos túraútvonalon juthatunk el a környezetükben található természeti képződményekhez, melyek csodálatos látványa egy életre maradandó élményt nyújt.
Bakancslistára bátran írják fel: Vintgar-szurdok, Vogel,  Savica-vízesés, a Lepena-völgy, Triglav Nemzeti Park, Sečovlje és még sorolhatnánk…

 

Extrém sportok kedvelőinek…
Szlovénia sportkínálata, a széles télisport kínálat mellett is igen széles palettán mozog: rafting, canyoning, hydrospeed, via ferrata, hegymászás, barlangtúrák, lovaglás, siklóernyőzés…, melyeknek a helyszínt többek között a Soča-folyó és völgye, Postojna és környéke, valamint a Vogel-hegy biztosítja.

 

Szerencsevadászoknak…
Nova Gorica, Kranjska Gora és Portorož számtalan kaszinóval várja azokat, akik Foruna kegyeit keresik. Szlovénia és egyben Európa egyik legnagyobb játékterme a Hotel Casino Perla, Nova Gorica városában várja a szerencsejátékok kedvelőit.

 

Kalandra fel, irány Szlovénia!


Szlovén szálláshelykínálatunk megtekinthető ide kattintva!